Barva IF 95 år bildades 1922

I början av tjugotalet började ungdomarna i Barva intressera sig för fotboll. Man hade flera lag, Karlkulla, Stavberg och Lindholmen var någ­ra platser där man kunde samla lag.
På våren 1922 bestämde man sig för att bil­da en gemensam förening, Barva IF bilda­des den 23 april 1922.
Åren innan hade man spelat matcher mot andra sockenlag, Ärila, nuvarande Ärla blev redan tidigt BIF:s ”ärkefiende”. Under mat­cherna dem emel­lan ställde man upp man­grant för att heja fram respektive lag.
Fotbollen blev naturligtvis den domine­rande idrotten. Man stötte kula, kastade diskus, ordnade friidrotts- och terränglöp­ningstävlingar. Men längre än till tränings- och klubbtävlingar gick man inte.
1922 – 25 ordnade man bara vänskaps­matcher i fotboll. När allsvenskan startade 1924 tyckte BIF:arna att det var en bra idé med seriefotboll. Man sände ut inbjudningar till närliggande fö­reningar och samlades till möte på ett café på Köpmangatan, efter ett flertal möten enades man om att Söderman­lands fotbollsförbund skulle ta hand om administrationen av serien.
Den först serien, som Barva IF alltså var initiativtagare till, startade den 9 maj 1926. Barva IF:s fotbollsplan vid Sågstugan­Brostugan togs i bruk 1925.
1924 byggdes där en dansbana som under ca 30 år var föreningens främsta inkomstkälla. När man planerade för en ny idrottsplats hade man väldigt dåligt med pengar. Men när nöden är som störst, är hjälpen som närmast. Över den gamla dansbanan, som då var ur bruk, fälldes av misstag en stor ek. Föreningen fick ut försäk­ringspengar, 4.200 kr, och sålde virket för 800 kr.
På det sättet bildade den gamla dansbanan grundplåten till den nya anläggningen.
1959 började man bygga den nya planen. Detta främst tack vare handlare Stig Norling och agronom Lars Celsing. Ungefär en månad innan planen invigdes hade Eskilstuna-kuriren en artikel om fotbollsplanen, i vilken BIF utlyste en tävling. Det gällde att hitta ett bra namn till den nya idrottsplatsen.
Några förslag var: LURVALLEN efter den hornlur som hittats i en mosse i närheten. LUNDAVALLEN, Barva i pluralform och betyder lundar. Vann gjorde PILÄNGEN, efter torpet Piltorp, som ligger invid fotbollsplanen. 1964 invigdes Pilängen.
Under åren hade BIF dans vid gamla dans­banan vid Sågstugan/Brostugan och bygde­gården.
1961 flyttade danserna till Söderby maga­sin, som föreningen delade med Kjula IF.
Dansen flyttades åter till den nya dansbanan vid bygdegården i början på 70-talet.    . /Maud Svensson

Uppdaterad: 28 SEP 2007 12:06

SEVAB